Pred nam je dvanajsti zbornik posvečen proučevanju misli Sørena Kierkegaarda, ki tokrat ponuja študije, predavanja in premišljevanja z delavnic mednarodnih konferenc o Kierkegaardu leta 2018 in 2019, slednji z 7. mednarodnega simpozija Miklavža Ocepka. Konference in simpozije pod naslovom Kierkegaardovo leto skupaj vsako letno organizirata KUD Apokalipsa in Srednjeevropski raziskovalni inštitut Soeren Kierkegaard, najboljši prispevki pa kasneje izidejo kot posebna številka revije Apokalipsa in knjižna izdaja v zbirki Revija v reviji. Do dvoletnega zamika je prišlo zaradi tega, ker je lani izšel dvojezični zbornik kot sad nastopa našega Kierkegaardovega inštituta na 24. svetovnem kongresu filozofije v Pekingu na Kitajskem leta 2018.

Tokrat je zbornik v slovenščini, kasneje pa bodo prispevki teh dveh letnih konferenc in simpozija kot ponavadi v ne povsem identični podobi izšli tudi v angleščini. Ker nekateri prispevki niso bili pripravljeni pravočasno za to izdajo, bodo izšli v naslednjem zborniku v slovenščini, ki bo objavil prispevke z letošnje konference v Cankarjevem domu, ki se je odvila v začetku septembra ter spremljajočih delavnic, ki so potekale konec avgusta v posebnih pogojih »koronske krize«, v kateri se še vedno nahaja ves svet, zato smo bili prisiljeni naš dogodek izvesti v kombinirani obliki osebne navzočnosti predavateljev, za tiste goste iz tujine, ki so jim okoliščine dovoljevale prihod v Slovenijo in večino vseh ostalih, ki so se konference ali delavnic udeležili preko zooma ali skypa. Naj se ob tej priložnosti zahvalim za tehnično izvedbo teh dogodkov za pričujoči zbornik sodelavcu Alešu Košuti, za letošnjo izvedbo pa naši ekipi na čelu z Gašperjem Pircem, Klaro Vulikić, Urošem Milićem in vsem ostalim prostovoljcem ter tehnični ekipi Cankarjevega doma. Bil je to čudovit dogodek in izjemna tehnična izvedba s prvim prenosom vseh dogodkov iz Cankarjevega doma tudi preko Facebooka.

Zatorej je ta zbornik prvič dvodelen ter pokriva dva letna ciklusa »Kierkegaardovega leta«, najprej s tematiko Državljan svetovljan v luči fenomena »Apokalypsis« iz 2018 in zatem Eksistencializem in možnosti nove politike v svetu iz 2019. Zbornik je v celoti posvečen spominu na dejavno članico našega inštituta ter njenega vodstvenega organa prof. Cvetko H. Tóth (1948–2020), ki nas je tik pred izdajo tega zbornika nenadoma zapustila.

Želim vam obilo prijetnega in vznemirljivega branja.

Iz predgovora urednika dr. Primoža ReparjaKierkegaard2018 2019